Circulaire economie

Hoe wil de gemeente invloed uitoefenen op de gevolgen van het grondstoffengebruik in Amsterdam?

De beweging naar een circulaire economie is bedoeld om zorgvuldiger met grondstoffen om te gaan en de afhankelijkheid van andere landen te beperken. Het gebruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt de meeste impact op het milieu, samen met consumptiegoederen als metalen, voedsel (vlees), textiel en cement. Op Europees en landelijk niveau zijn er forse ambities uitgesproken van 50 procent reductie van primair materiaalgebruik in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050. De minister van Klimaat gaf in februari 2022 aan dat er eind 2022 een uitvoeringsprogramma ligt. De rol van de gemeente hierin is nog niet uitgekristalliseerd en ook erg afhankelijk van Het Rijk en bedrijfsleven. De gemeente kan nu beïnvloeden, stimuleren en regisseren en direct impact maken met aanpassing van haar eigen processen, zoals de afvalinzameling en inkoop. De circulaire economie biedt ook kansen voor de lokale economie en de werkgelegenheid, al zal bestaande bedrijvigheid geraakt kunnen worden, bijvoorbeeld rond fossiele grondstoffen in de haven.

Situatie & realisatie huidig beleid
Amsterdam heeft in 2020 de Strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 vastgesteld, in lijn met de rijksambities, waarin vooruitlopend op wetgeving wordt uitgewerkt wat de gemeente kan bijdragen. De rol van de gemeente is niet onbelangrijk, maar wel begrensd. Zij richt zich waar mogelijk op een regierol en beïnvloeding van partijen waar dat kan. Onder andere in de gebouwde omgeving, biomassa en voedsel- en consumptiegoederen. Dit is in ontwikkeling waarbij gaandeweg ontdekt wordt welke handelingen het meest effectief zijn. De GFT-inzameling voldoet door gebrek aan middelen nog niet aan de wetgeving die in 2023 van kracht wordt. Uit de recent, lokaal opgezette grondstoffenmonitor blijkt dat het grondstoffengebruik tot en met 2019 niet is afgenomen. Om de ambitie tot halvering grondstoffengebruik in 2030 te halen moet vanaf 2020 jaarlijks 2,3 miljard kilo (cumulatief) minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt. 5 procent van de totale consumptie. Er zijn wel structurele middelen om de regierol voort te zetten, maar om de ambitie te realiseren zijn meer (wettelijke) instrumenten nodig.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerEnergietransitie
question_answerSchone stad
question_answerPersoneelstekorten
question_answerAmsterdamse economie
question_answerGezondheid
question_answerToegankelijke dienstverlening

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: In de begroting van Amsterdam is er voor de jaren 2023 en verder jaarlijks € 3 miljoen 'coalitiemiddelen circulaire economie en verduurzamen afvalketen’ beschikbaar. Dat betekent dat er de komende bestuursperiode een bedrag van € 12 miljoen beschikbaar is voor ‘circulair’. Keuze A betekent dus dat er € 6 miljoen ‘overblijft’, terwijl keuze B een financieringsvraag van € 2,8 miljoen oplevert. De bedragen die hier staan genoemd zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu