Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Bestaanszekerheid – Keuzes in beeld

Bestaanszekerheid

Hoe wil de gemeente bestaanszekerheid van Amsterdammers waarborgen?

De definitie van bestaanszekerheid in deze uitwerking is de zekerheid van voldoende en voorspelbaar inkomen. De afgelopen jaren is de maatschappelijke aandacht voor bestaanszekerheid toegenomen, mede vanwege signalen dat de bestaanszekerheid van een steeds grotere groep onder druk staat. De Participatiewet draagt niet altijd bij aan bestaanszekerheid door een aantal hardheden in de systematiek. Het regeerakkoord spreekt de ambitie uit om te werken vanuit vertrouwen en ruimte te bieden voor maatwerk. Concrete maatregelen zijn het wijzigen van de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar en het verruimen van de bijverdienmogelijkheden. Ook worden vanaf 2024 het minimumloon en het sociaal minimum verhoogd. De exacte invulling hiervan heeft impact op mogelijke gemeentelijke keuzes.

Situatie & realisatie huidig beleid
Doel van de Amsterdamse Agenda armoede en schulden 2019-2022 is om huishoudens met een minimuminkomen volwaardig mee te laten doen aan onze samenleving en perspectief te bieden op een armoede- en schuldenvrij bestaan. Ondanks het uitbreken van de coronacrisis die voor een fors grotere opgave heeft gezorgd, zijn de maatregelen uit de Amsterdamse agenda gerealiseerd (op het verhogen van de inkomensgrens naar 130 procent na). Daarnaast is het programma schuldenrust neergezet. Aandachtspunten de komende tijd zijn de verwachte toename van het aantal minima (met circa 10 procent) door de nasleep van de coronacrisis, het vanaf 2023 wegvallen van incidentele (rijks- en lokale) middelen (circa € 9,5 miljoen) en de structurele besparing van € 7,1 miljoen vanaf 2023 naar aanleiding van Samen Sterker uit de crisis.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerEnergietransitie
question_answerToegang tot wonen
question_answerAfstand tot arbeidsmarkt
question_answerKansenongelijkheid
question_answerOnderwijs
question_answerGezondheid
question_answerZuidoost, Nieuw-West en Noord
question_answerDiscriminatie en integratie
question_answerToegankelijke dienstverlening

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsDe impact op de gemeentefinanciën is niet gekwantificeerd. Er is een kwalitatieve toelichting beschikbaar door hierboven op "Bekijk financiële informatie per maatregel" te klikken.

Menu