Beleidsruimte & afhankelijkheden andere overheden
arrow_forwardEr is beperkte beleidsruimte in de Participatiewet. Wie recht heeft op een uitkering en de hoogte van de uitkering wordt landelijk vastgesteld.
arrow_forwardEr loopt een traject om de Participatiewet te herzien, maar het is nog onduidelijk op welke termijn die gaat plaatsvinden en hoe fundamenteel de herziening gaat zijn. In het regeerakkoord is een aantal voornemens opgenomen: wijzigen van de kostendelersnorm tot 27 jaar, ruimer bijverdienen in de bijstand mogelijk maken en een verhoging van het wettelijk minimumloon en sociaal minimum van 2024.
arrow_forwardDe geplande herziening van het toeslagenstelstel zal gevolgen hebben voor gemeentelijke uitvoering en beleid, maar moet nog worden ingevuld. In het regeerakkoord staat dat in deze kabinetsperiode de eerste stappen zullen worden gezet.
arrow_forwardVerhoging van het wettelijk minimum loon en sociaal minimum vanaf 2024 kabinet zal invloed hebben op gemeentelijk beleid.
Mate van invloed van gemeente
De gemeente heeft mogelijkheden om de uitkomsten te beïnvloeden, maar externe factoren en partijen hebben grotere invloed.
Externe factoren die invloed begrenzen
arrow_forwardWet- en regelgeving: de gemeente is uitvoerder van de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.
arrow_forwardBeschikbare budgetten vanuit het Rijk. Aandachtspunt daarbij is dat de gemeentelijke financiën in het sociaal domein al geruime tijd onder druk staan omdat de landelijke budgetten ontoereikend zijn.
arrow_forwardInteractie van gemeentelijk beleid met andere (inkomens)afhankelijke regelingen.
arrow_forwardComplexiteit van het sociale stelsel in relatie tot doenvermogen van mensen.
arrow_forwardHet voeren van inkomenspolitiek is voorbehouden aan het Rijk, gemeenten mogen zelf geen inkomenspolitiek voeren.
Schaarstes die keuzes beïnvloeden
Keuzes op dit vraagstuk moeten in samenhang met keuzes op andere vraagstukken passen binnen de beperkingen van de beschikbare:
Belanghebbenden en belangen
arrow_forwardDe rijksoverheid (ministerie/staatssecretaris SZW)wil als hoofdverantwoordelijke voor het stelsel, waaronder de Participatiewet en de wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de regie houden op de uitvoering van deze wetten.arrow_forwardAmsterdammers met weinig bestaanszekerheidwillen een beroep kunnen doen op ondersteuning in levensonderhoud als dat nodig is, en toegang tot betaalbaar wonen, werk en zorg.