Digitale economie en infrastructuur

Hoe wil de gemeente omgaan met publieke belangen bij digitale economie en infrastructuur in de stad?

Digitalisering en de effecten daarvan speelt een steeds groter en belangrijker wordende rol in de Amsterdamse economie en maatschappij. De kwaliteit van de digitale infrastructuur is een factor in het vestigingsklimaat van Amsterdam. Ontwikkelingen in de digitale economie hebben vaak een directe impact op de stad. Voorbeelden hiervan zijn de opkomst van flitsbezorging en vakantieverhuur. De gemeente heeft een faciliterende of kaderende rol bij de digitale ontwikkelingen. Voor de aanleg van digitale infrastructuur faciliteert de gemeente bijvoorbeeld telecompartijen met wegopbrekingen. Bij de economische innovaties probeert de gemeente een kaderende rol te spelen, bijvoorbeeld door het reguleren van deelmobiliteit. In deze vraag zijn vier mogelijke richtingen uitgewerkt die de gemeente in kan nemen ten opzichte van de digitale ontwikkelingen.

Situatie & realisatie huidig beleid
Digitale connectiviteit is een basisbehoefte voor bewoners en bezoekers, een voorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en (digitale)economie en voor de ondersteuning van publieke voorzieningen. Bijna elke Amsterdammer maakt gebruik van digitale infrastructuur, bijvoorbeeld om te communiceren met anderen en onderwijs te volgen. De gemeente heeft de meest betrouwbare en snelste verbindingen tot doel, om te profiteren van kansen in de digitale stad. Tegelijkertijd richt de gemeente zich met de “Agenda Digitale Stad” op de vrijheid, eerlijke toegang voor alle Amsterdammers en bescherming van burgerrechten. Nieuwe technologieën kunnen ingrijpend zijn voor de digitale infrastructuur van de stad. Zo heeft de uitrol van nieuwe infrastructuur impact op de openbare ruimte in Amsterdam. Binnen de rijksbeschermde dorps-en stadsgezichten heeft Amsterdam de mogelijkheid hierin eisen te stellen. Met beleidskaders kan de gemeente sturen op de invloed op het stadsbeeld en het belang van een aantrekkelijke leefomgeving te borgen.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerWoningbouw en complete stad
question_answerEnergie-infrastructuur
question_answerVerdienvermogen
question_answerOnderwijs

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn de absolute financiële behoeften. Het is onbekend wat er al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu