Energie-infrastructuur

Welke rol wil de gemeente spelen in de realisatie van een toekomstbestendige energie-infrastructuur (elektriciteit, warmte en infrastructuur voor de haven en industrie zoals waterstof, stoom en CO2)?

De energievoorziening heeft toereikende infrastructuur nodig voor elektriciteit, warmte (hoog- en laagtemperatuur) en voor de haven en industrie (waterstof, CO2 en stoom). Op dit moment is het elektriciteitsnet ontoereikend om te voorzien in de groei van de stad en de energietransitie. Voor warmte is het plan om het bestaande gebruik van aardgas uit te faseren en voor nieuwbouw geldt een verbod om op aardgas aan te sluiten. De haven maakt een transitie door van een benzine en steenkolenhaven naar een duurzame energie-hub. Een toekomstbestendige energie-infrastructuur is een randvoorwaarde voor het bouwen van extra woningen, de economische ontwikkeling van de stad, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en de energietransitie. Aanpassing van de energie-infrastructuur is nodig om dit te accommoderen. Fysieke inpassing van energie-infrastructuur in de (openbare) ruimte (boven en onder de grond) op een wijze dat de stad bereikbaar blijft, is een complexe opgave. Qua uitvoeringsbudgetten is de gemeente mede afhankelijk van het Rijk. Technisch geschoold personeel is schaars. De rol van de gemeente in de energie-infrastructuur is aan verandering onderhevig en een samenspel met de netbeheerders, energieleveranciers en mede-overheden.

Situatie & realisatie huidig beleid
De gemeente heeft haar doelstellingen op het gebied van woningbouw, economische ontwikkeling en energietransitie vastgesteld. Deze zijn in lijn met (inter)nationale doelstellingen. Het oplossen van de congestie op het elektriciteitsnet en het realiseren van een toekomstbestendige energie-infrastructuur is hierbij een randvoorwaarde. Er is inmiddels veel inzicht en ervaring opgedaan in wat hiervoor nodig is en concrete stappen in de uitvoering worden gezet. De gemeente speelt een actieve rol in het faciliteren, stimuleren en reguleren van activiteiten en werkt hierin nauw samen met diverse partners. Er is o.a. samen met Liander, Tennet en Port of Amsterdam een taskforce congestie Amsterdam gestart en vanuit de Citydeal aardgasvrij wordt samengewerkt aan het aardgasvrij maken van de stad. In het Noordzeekanaalgebied werkt de gemeente samen met partners in o.a. het Cluster Energie Strategie. Huidige budgetten zijn vooral gebaseerd op incidentele middelen tot 2023. Wanneer de gemeente in de energie-infrastructuur een rol wil blijven spelen, betekent het dat hiervoor opnieuw budget nodig is. Niet alleen voor het uitvoeren van regie op de samenwerking maar ook voor de uitvoering en inpassing van de energie-infrastructuur in de (openbare) ruimte en ondergrond.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerEnergietransitie
question_answerWoningbouw en complete stad
question_answerVerkeer en parkeren
question_answerPersoneelstekorten
question_answerAmsterdamse economie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn het verschil met wat al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. Er is aangenomen dat vanaf 2025 de bedragen constant blijven. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. De inschattingen zijn niet per maatregel gespecificeerd. Voor een toelichting, druk op "Bekijk toelichting"

Menu