Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Woningbouw en complete stad – Keuzes in beeld

Woningbouw en complete stad

Hoe wil de gemeente omgaan met de woningbouwopgave en investeringen voor een complete stad?

In Nederland is woningtekort, Amsterdam is populair. De woningnood in Amsterdam is daardoor groot. Woningbouw is nodig, maar kan de woningnood niet zomaar oplossen. Tegelijkertijd biedt woningbouw kansen om te bouwen aan een complete en duurzame stad. De gemeente probeert daarbij zoveel mogelijk ambities te combineren. Maar er zijn keuzes nodig, bijvoorbeeld tussen zoveel mogelijk woningen of meer sturen op de betaalbaarheid, de woninggrootte of de kwaliteit en duurzaamheid van de gebiedsontwikkeling. En in hoeverre lukt het om op tijd de maatschappelijke voorzieningen, groene buitenruimten en infrastructuur gereed te hebben, die nodig zijn voor de groei van de stad? De gemeente opereert in een complex speelveld. Ze is voor de bouw zelf afhankelijk van private partijen. Het Rijk heeft grote woningbouwambities en wil meer regie hierover. Regionale samenwerking is nodig. Er zijn beperkingen door steeds complexere ontwikkellocaties, congestie op het elektriciteitsnet, milieunormen en een gebrek aan uitvoerende arbeidskrachten. De keuzes die de gemeente maakt hebben gevolgen voor de toegankelijkheid van de stad voor specifieke doelgroepen, de toekomstbestendigheid van de nieuwe wijken en de leefbaarheid.

Situatie & realisatie huidig beleid
De beleidsdoelstellingen wat betreft een jaarlijkse bouwproductie (start bouw) van 7.500 nieuwe woningen per jaar en de streefcijfers voor sociale huur en middeldure huur zijn grotendeels gehaald. Ondanks het hoge bouwtempo is de druk op de woningmarkt onverminderd hoog en de vraag naar woningen verder toegenomen. Onder andere door een groeiende trek naar de stad, vooral uit het buitenland. De coronacrisis heeft daarin slechts een tijdelijke dip veroorzaakt. De huidige bouwpraktijk leidt veelal tot de bouw van kleine woningen. Dus niet alle doelgroepen worden bediend. Het halen van de referentienormen voor maatschappelijke voorzieningen (inclusief sport) en voor groen blijft lastig. Het afgesproken investeringsplafond houdt rekening met voorzieningen voor 5000 nieuwe woningen, maar niet met de vervangingsopgave op lange termijn. Om in de komende periode de groei van de stad bij te houden, zijn meer middelen voor mobiliteit nodig dan nu beschikbaar. En er is ambtelijke inzet nodig om de planvoorraad voor de middellange termijn aan te vullen en voor de regie op een complete en samenhangende wijkontwikkeling. Congestie op het elektriciteitsnet kan de realisatie van de planvoorraad gaan belemmeren.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerKlimaatadaptatie
question_answerEnergietransitie
question_answerToegang tot wonen
question_answerEnergie-infrastructuur
question_answerGroen & biodiversiteit
question_answerVerkeer en parkeren
question_answerPersoneelstekorten
question_answerAmsterdamse economie
question_answerKansenongelijkheid
question_answerZuidoost, Nieuw-West en Noord

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsDe ’keuzerichtingen’ bij het vraagstuk woningbouw en complete stad geven ‘uitersten’ en tussenvarianten aan voor een verder gesprek, ook over het eventueel gebruiken van verschillende elementen uit verschillende keuzerichtingen per thema en in samenhang tussen thema’s. Tegelijk is het wel van belang te benadrukken dat sommige ‘uiterste’ keuzerichtingen ernstige praktische belemmeringen kennen en daardoor een theoretisch karakter. Dit staat los van eventueel inhoudelijke en/of financiële effecten waarbij het wel of niet accepteren van consequenties een politieke keuze is. Die praktische belemmeringen betreffen de realiseerbaarheid, bijvoorbeeld met betrekking tot de benodigde capaciteit bij de gemeentelijke organisatie en/of externe partijen, de verminderende beschikbaarheid van materialen en verder stijgende materiaalprijzen (de laatste twee punten versterkt door oorlog in Oekraïne) en de tijdshorizon. Deze keuzerichtingen zijn niet te rangschikken van weinig naar veel inspanning of ambitie, maar beschrijven uit elkaar liggende ambities die de stad met woningbouw kan nastreven.

notificationsEen indicatie van de financiële impact van keuzes over maatregelen met betrekking tot het vraagstuk woningbouw en complete stad is te vinden in de Nota Investeringen.

Menu