Afstand tot arbeidsmarkt

Hoe wil de gemeente omgaan met Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Niet alle Amsterdammers komen zonder steun aan het werk. Met (deeltijd of sociaal) betaald werk kunnen zij (deels) onafhankelijk worden van een uitkering en andere inkomenssteun. De gemeente kan de kans op werk voor deze Amsterdammers op meerdere manieren vergroten. In deze uitwerking zijn mogelijke accenten in het beleid uitgewerkt met daarbij de afwegingen. De uitgewerkte mogelijkheden zijn: meer (toeleiding naar) passend werk creëren, mensen beter toe rusten, samenwerken met andere partijen en voorkomen dat mensen überhaupt afhankelijk worden van ondersteuning door de gemeente. De wijze, intensiteit en combinatie van uitvoering van deze maatregelen heeft invloed op de baankansen van Amsterdammers. Bij goede resultaten heeft dit positieve invloed op de gemeentelijke middelen. Dit in verband met de financieringssystematiek van de gebundelde gemeentelijke Rijksuitkering (BUIG).

Situatie & realisatie huidig beleid
Het bijstandsbestand is sinds 2018 met circa 2.500 gedaald naar circa 37.500 eind 2021. Het bijstandsbestand in Amsterdam heeft zich eind 2021 positief ontwikkeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Amsterdam heeft in de afgelopen periode 20 miljoen euro geïnvesteerd in het programma “Meer Kans op Werk” met als doel het intensiveren van de uitstroom richting werk, met name ook van Amsterdammers met wie lange tijd weinig contact was geweest en die wel perspectief op uitstroom bleken te hebben. Hierbij is de dienstverlening vernieuwd, verbeterd en geïntensiveerd, vanaf de aanvraag van een uitkering tot en met de uitstroom uit de uitkering. Daarnaast is ingezet op samenwerking met werkgevers en maatschappelijke partners (banenplannen). De afgelopen jaren is ook ingezet op extra begeleiding naar sociaal werk van mensen met een arbeidsbeperking (Beschut Werk, werken met loonwaardesubsidie en/of jobcoaching, voormalige WSW). Op dit moment zijn 4.180 mensen op die manier aan het werk. Daarnaast zijn ca. 500 Amsterdammers actief in werk met een gemeentelijke subsidie, met name via de Werkbrigade (ca. 380), de voormalige Wiw- en ID-regeling (ca. 100) en de zogenoemde Sarentiniregeling (ca. 20). Nieuwe vormen van tijdelijk gesubsidieerd werk in Amsterdam zijn de Buurtbanen en banen in het Jongerenwerk.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerPersoneelstekorten
question_answerVerdienvermogen
question_answerKansenongelijkheid
question_answerOnderwijs

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsDe impact op de gemeentefinanciën is niet gekwantificeerd. Er is een kwalitatieve toelichting beschikbaar door hierboven op "Bekijk financiële informatie per maatregel" te klikken.

Menu