Democratie en participatie

Hoe wil de gemeente Amsterdam omgaan met beïnvloedingsmogelijkheden voor Amsterdammers?

Amsterdammers weten zelf goed wat ze belangrijk vinden voor de straat en buurt waarin ze wonen. Ze hebben een duidelijke mening over wonen, verkeer en veiligheid, en hebben goede ideeën over een betere dienstverlening van de gemeente. De Gemeente heeft de wettelijke taak om participatiebeleid vast te stellen en uit te voeren, en binnenkort ook om participatie op lokaal niveau te versterken. Er zijn verschillende niveaus in hoe de gemeente participatie van burgers in besluitvorming kan faciliteren; van meedenken en meepraten tot meebepalen en meedoen. In welke mate Amsterdammers op betekenisvolle wijze kunnen participeren heeft invloed op het vertrouwen in de overheid.

Situatie & realisatie huidig beleid
Afgelopen jaren zijn niet alleen de instrumentaria maar ook de randvoorwaarden gecreëerd. Het gaat nu om het implementeren en verankeren in de besluitvormingsprocessen. Dit vraagt in de hele ambtelijke organisatie om bewustwording en aanjagen van meer van buiten naar binnen werken. Ook bestuurlijk kan participeren en samenwerken met de stad nog breder onderdeel worden van de bestuurlijke werkpraktijk.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerKlimaatadaptatie
question_answerEnergietransitie
question_answerEnergie-infrastructuur
question_answerGroen & biodiversiteit
question_answerKunst & cultuur
question_answerZuidoost, Nieuw-West en Noord
question_answerDiscriminatie en integratie
question_answerToegankelijke dienstverlening
question_answerOpenbaarheid van informatie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn het verschil met wat al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. Er is aangenomen dat vanaf 2025 de bedragen constant blijven. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu