Beleidsruimte & afhankelijkheden andere overheden
arrow_forwardDe Jeugdwet bepaalt dat alle rechthebbenden jeugdhulp moeten ontvangen en dat gemeenten een preventief aanbod moet bieden. Dit laatste biedt ruimte voor verschillende invullingen door gemeenten. De landelijke hervormingsagenda Jeugd met besparingsopgaven is in ontwikkeling waardoor de landelijke kaders in de nabije toekomst in meer of mindere mate zullen veranderen.
arrow_forwardDe Wmo bepaalt dat de gemeente ondersteuning moet bieden aan thuiswonende Amsterdammers bij hun dagelijks leven en verplicht de gemeente om te compenseren in de functies waarin zij niet meer zelf kunnen voorzien. De gemeente heeft de beleidsvrijheid om hier een eigen invulling een te geven met algemene en maatwerkvoorzieningen. De Wmo gaat niet over de (medische) behandeling van Amsterdammers. Deze zorg valt onder de zorgverzekeringswet en de wet langdurige zorg, voor de bekostiging van zorg uit deze wetten gelden specifieke regels die de zorgverzekeraars uitvoeren.
arrow_forwardGemeentelijke sturingsmogelijkheden om gebruik en uitgaven te remmen zijn beperkt. De Wmo is een openeinderegeling; er kan geen budgettair plafond worden gehanteerd. Ook geldt een landelijke Wmo abonnementstarief. Een maximale eigen bijdrage, onafhankelijk van inkomen. Het Rijk heeft maatregelen op eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden aangekondigd. Dit voorstel is naar verwachting onvoldoende voor gemeenten om de groei in de vraag naar ondersteuning te remmen.
arrow_forwardLandelijke wetgeving bepaalt de ruimte die gemeenten hebben in beleid rond hulp en opvang aan personen zonder verblijfsrecht. Het Rijk zal komende periode inzetten op maatregelen die gericht zijn op of bijdragen aan terugkeer of vertrek van mensen die niet in Nederland mogen blijven. Naar verwachting beperkt dit de gemeentelijke beleidsmogelijkheden.
arrow_forwardBestaande inkoop voor vastgestelde periode maakt dat de gemeente gebonden is aan bestaande afspraken met aanbieders. Dit beperkt in sommige gevallen de mogelijkheden om beleidswijzigingen door te voeren op korte termijn.
Mate van invloed van gemeente
De gemeente heeft veel mogelijkheden om de uitkomsten te beïnvloeden, externe factoren en partijen hebben beperkte invloed daarop.
Externe factoren die invloed begrenzen
arrow_forwardPrivacyregels beperken mogelijkheden in samenwerking in de zorg en ondersteuning aan Amsterdammers. De wettelijke opdracht is integrale zorg, maar delen gegevens blijkt steeds beperkt mogelijk.
arrow_forwardPersoneelstekorten beperken de mate waarin hulp -en ondersteuningsaanbod kan worden geboden. De kosten voor dit aanbod gaan daardoor omhoog.
arrow_forwardHet grote tekort aan betaalbare woningen veroorzaakt dakloosheid en groei in de vraag naar opvang. Het beperkt daarbij de mogelijkheden tot het verlaten van de daklozenopvang doordat het heel moeilijk is om een betaalbare woonruimte als oplossing te bieden.
arrow_forwardDe mate waarin mensen ondersteund worden in hun bestaan of in het krijgen van kansen op opleiding of werk, zorgt voor meer of minder mensen met problemen en vraag naar ondersteuning. Zie uitwerking van vragen over “Kansengelijkheid” en “Bestaanszekerheid”
arrow_forwardAutonome maatschappelijke ontwikkelingen zoals slechte economie en hoge werkloosheid en crisissituaties zoals de coronacrisis zorgen voor een groeiend beroep op hulp, vooral onder personen die al in kwetsbare situaties zaten. Ook leidt de instroom van migranten door problemen of conflicten elders tot meer vraag om hulp.
Schaarstes die keuzes beïnvloeden
Keuzes op dit vraagstuk moeten in samenhang met keuzes op andere vraagstukken passen binnen de beperkingen van de beschikbare:
Belanghebbenden en belangen
arrow_forwardThuiswonende Amsterdammers met een beperking of handicaphebben grote afhankelijkheid van en groot belang bij Wmo. arrow_forwardAmsterdammers jong en oudwillen zo snel en goedkoop mogelijke zorg van hoge kwaliteit. Daarbij is het prettiger om preventief aanbod beschikbaar te hebben zodat zorgvraag wordt voorkomen.arrow_forwardZorgverzekeraarswillen kosten beperken en moeten gestimuleerd worden om te samen met gemeente te investeren in preventie.arrow_forwardJeugd)zorg aanbiederswillen zorg blijven bieden en zijn gebaat bij het leveren van meer zorg voor hogere tarieven.arrow_forwardMantelzorgers en informele hulpwillen meer ondersteuning bij de zorg die zij bieden.