Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Wmo en Jeugdzorg – Keuzes in beeld

Wmo en Jeugdzorg

Hoe wil de gemeente ervoor zorgen dat (jonge) Amsterdammers in een kwetsbare situatie zo veel mogelijk mee kunnen doen met het dagelijks leven, met waar nodig hulp of ondersteuning vanuit de Wmo en Jeugdwet?

De Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) geeft de gemeente opdracht om burgers te laten participeren in de samenleving en als dit niet lukt hulp te bieden, bijvoorbeeld bij langer zelfstandig thuis wonen, hulp en opvang aan slachtoffers van huiselijk geweld of opvang aan rechthebbende daklozen. De gemeente koopt deze ondersteuning en verstrekt subsidies. De gemeente heeft daarbij een toezichthoudende rol. De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven op de naleving van de Wmo en de kwaliteit van het complete aanbod aan voorzieningen, de toegang en de uitstroom. De Jeugdwet geeft de gemeente opdracht om zorg te bieden aan kinderen en toe te zien op de rechtmatigheid van deze zorg. Voor deze opdrachten ontvangt de gemeente middelen van het Rijk, waarmee de gemeente hulp inkoopt of subsidieert. De uitvoering van de wetten is nauw verbonden met het onderwijsbeleid, woonbeleid het beleid op bestaanszekerheid en kansengelijkheid (onder andere participatiewet) en de inzet op algemene mentale en fysieke gezondheid vanuit de Wet Publieke Gezondheid.

Situatie & realisatie huidig beleid
(Jonge) Amsterdammers die daarvoor in aanmerking komen, kunnen hulp ontvangen van de gemeente. Soms moeten ze langer op deze hulp wachten dan gewenst door beperkt aanbod, beperkte budgetten, tekort aan personeel of een tekort aan woningen. Bij opvang voor de plekken Maatschappelijk opvang en Beschermd wonen (MOBW) zijn in veel gevallen wachtlijsten van meer dan een jaar. Vanwege een tekort aan budget krijgen nieuwe cliënten alleen nog hulp bij huishouden in urgente gevallen.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerPersoneelstekorten
question_answerOnderwijs
question_answerGezondheid

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn het verschil met wat al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. Er is aangenomen dat vanaf 2025 de bedragen constant blijven. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu