Toegankelijke dienstverlening

Hoe wil de gemeente omgaan met de toegankelijkheid van haar diensten?

De gemeente moet toegankelijk zijn voor alle Amsterdammers. Toegankelijkheid heeft verschillende kanten: fysiek (geen drempels, trappetjes, hoge balies of ingewikkelde routes), sociaal (makkelijk vindbaar, bereikbaar, ambtenaren opgeleid in bejegening), digitaal (websites en apps die ook makkelijk te gebruiken zijn voor Amsterdammers met een beperking) en begrijpelijk (geen ingewikkelde teksten op websites en folders). Toegankelijkheid is belangrijk voor álle Amsterdammers, maar nog belangrijker voor Amsterdammers met een (zichtbare of onzichtbare) beperking of Amsterdammers met verminderde computer- of taalvaardigheden. Door goede toegankelijkheid kan het vertrouwen in de overheid stijgen en kan beleid beter worden uitgevoerd.

Situatie & realisatie huidig beleid
Binnen de gemeentelijke organisatie is afgesproken dat alle directies zelf en binnen het normale budget stappen nemen richting meer toegankelijkheid. Er is steeds meer bewustzijn bij de directies over het belang van toegankelijkheid maar er zijn veel zaken nog niet toegankelijk en er is weinig centrale sturing. Wel is er een coördinator en een klein incidenteel budget dat gebruikt wordt om knelpunten op te lossen. Er wordt jaarlijks gerapporteerd over de resultaten die behaald zijn. Dit beleid is een zeer minimale invulling van de beleidsdoelen. De genomen stappen zijn klein en we lopen het risico dat we niet aan de wet voldoen.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerKlimaatadaptatie
question_answerErfpacht
question_answerBeheer & onderhoud
question_answerSchone stad
question_answerAfstand tot arbeidsmarkt
question_answerBestaanszekerheid
question_answerWmo en Jeugdzorg
question_answerOpenbaarheid van informatie
question_answerDemocratie en participatie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn het verschil met wat al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. Er is aangenomen dat vanaf 2025 de bedragen constant blijven. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel".

Menu