Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Openbaarheid van informatie – Keuzes in beeld

Openbaarheid van informatie

Hoe wil de gemeente omgaan met openbaarheid van informatie?

Iedereen heeft recht op toegang tot gemeentelijke informatie. Door informatie openbaar te maken legt de gemeente verantwoording af, is de gemeente controleerbaar en kunnen burgers meedenken, - praten of -doen. Openbaarheid draagt daarmee ook bij aan het versterken van het vertrouwen tussen burger en overheid. Soms wordt informatie openbaar gemaakt op basis van een verzoek van een burger, journalist, onderzoeker, maar steeds vaker wordt informatie uit eigen beweging openbaar gemaakt. Het uitgangspunt is dat alle gemeentelijke informatie openbaar is. Daarbij kunnen er zwaarwegende redenen zijn om informatie (nog) niet openbaar te maken, denk bijvoorbeeld aan privacybescherming. De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geeft de regels voor openbaarheid. De Wob wordt op 1 mei 2022 vervangen door de Wet open overheid (Woo). De Woo verplicht overheden om steeds meer informatie uit eigen beweging (actief) openbaar te maken.

Situatie & realisatie huidig beleid
De afgelopen jaren zijn stappen gezet om aan wetgeving te voldoen, waarbij de aandacht in de eerste plaats gericht was op het versnellen en verbeteren van de afhandeling van Wob-verzoeken. Ook zijn de eerste stappen gezet in het actief openbaar maken van informatie, zoals informatie over erfpacht en Wob-besluiten. Om aan de Woo te voldoen is nog veel nodig. We staan voor een grote opgave die ingrijpt op onder meer werkprocessen, bedrijfscultuur, digitale systemen en houding en gedrag. Eind 2021 is het programma Open Amsterdam gestart om de eerste stappen te zetten in het realiseren van de opgave.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerKlimaatadaptatie
question_answerEnergietransitie
question_answerDemocratie en participatie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn de absolute financiële behoeften. Het is onbekend wat er al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu