Gezondheid

Hoe wil de gemeente omgaan met de fysieke en mentale gezondheid van Amsterdammers?

Een op de vijf Amsterdammers voelt zich ongezond en de helft heeft te maken met psychische problemen. De verschillen tussen groepen en gebieden zijn groot en door corona verergerd. De gemeente heeft de wettelijke taak om gezondheid te bevorderen en beschermen, maar er is veel ruimte om dit zelf in te vullen. Inzet op preventie kan gezondheidsverschillen verkleinen en stijgende zorgkosten terugdringen. De keuzerichtingen die zijn uitgewerkt hieronder zijn stapelbaar en nemen toe in ambitie en effectiviteit. Elke keuzerichting bestaat uit een maatregel gericht op het individu, de sociale omgeving, de leefomgeving en zorg bij gezondheidsproblemen. Beleidskeuzes op gezondheid hebben invloed op andere terreinen zoals kansenongelijkheid, onderwijs, jeugd(zorg) en de leefbaarheid van de stad.

Situatie & realisatie huidig beleid
In het algemeen voelen Amsterdammers zich gezond. Toch hebben veel Amsterdammers gezondheidsproblemen zoals psychische klachten, overgewicht, en/of chronische aandoeningen. De coronacrisis heeft een ongunstige invloed gehad op het mentale en sociale welbevinden, gezonde leefstijl en het gebruik van zorg. In 2023 wordt een tussentijdse evaluatie van de nota opgeleverd waarin inzicht wordt gegeven in de uitvoering van de maatregelen. Om het huidige beleid (ongeveer keuzerichting B) voort te kunnen zetten, moet de huidige incidentele financiering worden verlengd.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerKlimaatadaptatie
question_answerGroen & biodiversiteit
question_answerSchone stad
question_answerBestaanszekerheid
question_answerKansenongelijkheid
question_answerOnderwijs
question_answerZuidoost, Nieuw-West en Noord
question_answerWmo en Jeugdzorg
question_answerDigitale weerbaarheid & bescherming

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn de absolute financiële behoeften. Het is onbekend wat er al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu