Groei en verstedelijking
Op deze pagina
Amsterdam zit in een groeispurt
Hieronder wordt ingegaan op de ontwikkelingen van de bevolking en gevolgen voor de woningmarkt. Meer feiten over werken in Amsterdam zijn te vinden op de pagina Werk en economie en over toerisme op de pagina Leefbare en veilige stad. Feiten voor de infrastructuur en in de stad zijn ook te vinden op de pagina Leefbare en veilige stad.
- Hotelovernachtingen
- Werkgelegenheid
- Bevolking
Groei van de bevolking, werkzame personen en overnachtingen, 2001 = 100
Strategische vragen
Bevolkingsopbouw
Recente bevolkingsgroei gedreven door hoog netto instroom uit het buitenland – daartegenover staat een netto uitstroom naar de rest van Nederland
Amsterdam staat steevast hoog genoteerd op internationale ranglijsten over kwaliteit van leven of vestigingsklimaat. De instroom uit het buitenland was in de periode 2013-2019 hoog (met name uit Europa, VS en de BRIC-landen) en een belangrijke motor achter de bevolkingsgroei van de stad.
Nieuwe inwoners zijn vaker hoogopgeleid en met hoog inkomen of inkomenspotentieel (studenten).
Kenmerken inwoners Amsterdam in 4 groepen, 2017 versus 2013
Stellen met kinderen naar leeftijd oudste kind, 2007-2021
Het aandeel hoge inkomens in de stad groeit gedreven door de bovengenoemde instroom.
Hoge inkomens vertrekken ook relatief vaak uit de stad, vaak als gezin.
De stad kent steeds meer jongeren én ouderen
Deze ontwikkelingen zorgen voor druk/spanning op verschillende terreinen
Woningmarkt
Door de verschuivende leeftijdsopbouw en huishoudenssamenstelling (zie boven) is het woningaanbod niet meer passend voor de bevolking: ouderen wonen in grote huizen of in bovenwoningen, waar jongeren woningen delen en er onvoldoende betaalbare woningen met ruimte voor gezinnen zijn.
Het aantal sociale huurwoningen neemt af, terwijl met name dure huur (>€ 1040 per maand) sterk groeit.
Wachtlijsten voor een sociale woning nemen nog meer toe door afnemend aanbod
Er komen weinig woningen vrij terwijl de vraag toeneemt.
Steeds hogere prijzen voor koopwoningen en vrije sectorhuur
Woningbouw
Enige verlichting wordt geboden door de groei van de woningvoorraad. Sinds 2015 worden er steeds meer woningen in aanbouw genomen, vooral particuliere huur.
Energie-infrastructuur
Voor de groei van de stad met extra woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen is een toereikende energie-infrastructuur nodig voor elektriciteit en warmte.
De groei van de stad zorgt op dit moment voor knelpunten op het elektriciteitsnetwerk. Zakelijke grootverbruikers kunnen in bepaalde delen van de stad niet zonder meer aangesloten worden. Dit heeft gevolgen voor de aantrekkelijkheid van Amsterdam als vestigingsplaats. Nieuwbouwwoningen mogen niet meer op aardgas worden aangesloten. Dit alles vraagt om uitbreiding van ondergrondse netwerken met elektriciteitskabels en warmtenetten en bijbehorende bovengrondse nutsvoorzieningen, zoals onderstations, middenspanningsruimten en warmte overdracht stations.