Kunst en cultuur

Hoe wil de gemeente omgaan met behoud en duurzaam herstel van de kunst- en cultuursector na de corona-crisis?

Amsterdam is een van de meest culturele steden van de wereld. Dat maakt de stad en bepaalt onze identiteit. Met het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Bijlmer Parktheater, creatieve broedplaatsen zoals WOW en een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken in de openbare ruimte. De impact van de coronacrisis op deze cultuursector is enorm. Culturele instellingen lijden flinke verliezen en veel makers, kunstenaars en zzp'ers hebben geen werk meer. Het herstel van de coronacrisis zal jaren duren. Tegelijk is er focus nodig op de groei van de stad én van de culturele voorzieningen om alle doelgroepen te bereiken. Daarnaast zijn er bezuinigingen ingeboekt voor in totaal € 8,5 miljoen. Deze vraag beschrijft en presenteert 3 richtingen hoe de gemeente om kan gaan met behoud en duurzaam herstel van de kunst- en cultuursector na de coronacrisis.

Situatie & realisatie huidig beleid
Met het huidige beleid kunnen niet alle beleidsdoelstellingen bereikt worden. Bij aanvang van deze beleidsperiode waren de problemen al groot in de cultuursector. De coronacrisis is daar nog bij gekomen, zie de factsheet 'Herstel culturele sector' voor de meest recente cijfers over de impact van corona.f Dankzij de steunmaatregelen van het Rijk en de gemeente hebben we een belangrijk deel van de sector kunnen helpen maar de herstelfase zal enkele jaren duren. Door de reeds ingeboekte bezuinigingen (in totaal € 8,5 miljoen) moet er op het gebied van kunst en cultuur veel ingeleverd worden. Het heeft directe gevolgen voor 1) de makers en nieuwe initiatieven (voedingsbodem van de hele sector), 2) de leefbaarheid in de wijken, 3) de mogelijkheden voor kinderen uit armoedegezinnen om kennis te maken met kunst en cultuur, 4) het aantal broedplaatsen en ateliers voor kunstenaars, 5) het aantal openbare bibliotheken en 5) de nieuwsvoorziening door AT5. Deels zal dit leiden tot hogere kosten binnen andere onderdelen van de gemeente. Tenslotte raakt de cultuursector ook in de knel omdat de stad steeds duurder wordt en betaalbare ruimte steeds schaarser.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerWoningbouw en complete stad
question_answerPersoneelstekorten

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn de absolute financiële behoeften. Het is onbekend wat er al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel".

Menu