Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Energietransitie – Keuzes in beeld

Energietransitie

Hoe wordt Amsterdam een duurzame stad door van het gas af te gaan, duurzame opwekking van stroom en uitstootvrije mobiliteit?

De energietransitie heeft tot doel de reductie van CO2-uitstoot en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit door meer gebruik te maken van duurzame energiebronnen, uitstootvrij vervoer en verduurzaming van huizen en kantoren. Op Europees en landelijk niveau zijn doelstellingen gesteld en zijn fondsen beschikbaar, maar de gemeente heeft een centrale rol in de energietransitie. In het klimaatakkoord is de verantwoordelijkheid voor verduurzaming de stad en het opwekken van duurzame energie bij de gemeenten gelegd. De gemeente kan eisen stellen aan voertuigemissies en nieuwe ontwikkelingen in de stad. Zo kan de gemeente voorwaarden scheppen om de transitie mogelijk te maken en te versnellen door bijvoorbeeld advies aan inwoners en bedrijven, participatie, financiering en subsidies en het scheppen van (ruimtelijke) kaders voor verduurzaming. Maatregelen hebben vaak direct effect op het dagelijks leven en de leefomgeving in de stad. Hierdoor ontstaan ook zorgen bij bewoners. Technologische ontwikkelingen en prijsbewegingen op de energiemarkt zijn externe factoren met veel invloed op de snelheid waarmee verduurzaming zal plaatsvinden. Gebrek aan technisch personeel en tekort aan materiaal en grondstoffen bemoeilijken grootschalige aanpak.

Situatie & realisatie huidig beleid
Ondanks de groei van de stad daalt de CO₂-uitstoot. Het ingezette beleid is echter nog niet voldoende om de doelstelling van 55 procent CO₂-reductie in 2030 te halen, maar komt naar schatting op 37 procent uit. Amsterdam werkt in de breedte aan de energietransitie. De realisatie van zonne-energie verloopt voorspoedig. Over windenergie in de stad zijn bewoners kritisch. De voorbereidingen voor het aardgasvrij maken van buurten gaat gestaag door in overleg met bewoners. Er zijn milieuzones voor vervuilende dieselauto’s ingesteld en er worden steeds meer laadpunten voor elektrische auto’s geplaatst. De gemeente faciliteert isolatie van gebouwen op beperkte schaal, maar kan geen eisen stellen aan gebouweigenaren. Continu ontstaan nieuwe initiatieven in de stad om te verduurzamen, de beweging groeit. Met de investeringen in de stad draagt de gemeente bij aan werkgelegenheid en verduurzaming. Vanaf 2023 daalt het beschikbare budget in de meerjarenbegroting fors. Vanaf dat jaar is er door bezuiniging en aflopende incidentele middelen ongeveer 12,6 miljoen per jaar tekort om het huidige beleid voort te kunnen zetten.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerCirculaire economie
question_answerWoningbouw en complete stad
question_answerEnergie-infrastructuur
question_answerPersoneelstekorten
question_answerDemocratie en participatie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn het verschil met wat al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. Er is aangenomen dat vanaf 2025 de bedragen constant blijven. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu