Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rrj-advanced-charts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amsterdam.nl/keuzesinbeeld.amsterdam.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Digitale weerbaarheid en bescherming – Keuzes in beeld

Digitale weerbaarheid en bescherming

Hoe wil de gemeente een rol spelen bij het online leven van Amsterdammers?

Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en er is een digitale publieke ruimte ontstaan waarin Amsterdammers online met elkaar en daarbuiten omgaan. Het digitale heeft ook een negatieve invloed door bijvoorbeeld valse informatie, het ongewild volgen van je digitale spoor en online uitsluiting en pesten. Vaak wordt gebruikersgemak boven privacy gezet, maar daar zijn we ons maar ten dele van bewust. Ook krijgen grote techbedrijven steeds meer invloed op ons doen en laten. Dit vraagstuk gaat in op hoe de gemeente een rol wilt spelen in de online leefwereld van Amsterdammers. De gemeente is niet in staat om het gehele internet en de digitale wereldmarkt te veranderen. De rol van de gemeente wordt grotendeels bepaald door Europese en nationale regelgeving. Wel kan het beleidsinstrumenten inzetten om Amsterdammers digitaal, vrij, onafhankelijk en veilig te houden. Deze vraag is nauw verbonden met de onderwerpen transparantie, kansengelijkheid, dienstverlening en de digitale economie en infrastructuur van Amsterdam.

Situatie & realisatie huidig beleid
Het huidige beleid aangaande het digitale leven van de Amsterdammer bestaat vooral uit incidentele investeringen. Met relatief beperkte middelen wordt nu verkend waar de mogelijkheden liggen om als gemeente een rol te kunnen spelen in het digitale domein. We haken aan bij bestaande of nieuwe projecten die voortkomen uit het maatschappelijk middenveld en zoeken vooral publiek-private samenwerkingen. We stimuleren digitale inclusiviteit voor iedereen. Zo zijn er tijdens de coronacrisis meerdere keren laptops gegeven aan kwetsbare Amsterdammers. Naarmate de stad verder digitaliseert zullen extra investeringen nodig zijn. Er is een grote inspanning vereist om te voldoen aan aanstaande wet- en regelgeving, zoals ook uitgelegd in de vraag over transparantie. Er zijn extra middelen nodig als het gaat om de beveiliging van de eigen ICT-systemen en databeheer of die van aangesloten ketenpartners.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerCirculaire economie
question_answerDemocratie en participatie
question_answerDigitale economie en infrastructuur
question_answerKansenongelijkheid
question_answerOnderwijs
question_answerDiscriminatie en integratie
question_answerToegankelijke dienstverlening
question_answerOpenbaarheid van informatie

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsFinanciële informatie: de bedragen zijn de absolute financiële behoeften. Het is onbekend wat er al in de meerjarenbegroting 2022-2025 is opgenomen. De bedragen zijn een hoog-over indicatie ter ondersteuning van gesprekken over de verschillende mogelijkheden op dit dossier. Dit kan zonder verdere uitwerking niet in beleidsplannen opgenomen worden. Het hier weergegeven bedrag is een optelsom van de inschattingen per maatregel en daarmee geen complete inschatting van benodigde financiële middelen voor deze keuzerichting. Om de onderbouwing van de inschattingen te zien - klik op "Bekijk financiële informatie per maatregel"

Menu