Beleidsruimte & afhankelijkheden andere overheden
arrow_forwardAVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming. In alle gemeentelijke processen waar gegevens van personen worden verwerkt moet er op worden toegezien dat dit rechtmatig gebeurd. Het moet transparant zijn voor de betrokkene welke gegevens worden verwerkt en met welk doel. Om toe te zien op rechtmatig gebruik van gegevens heeft de gemeente functionarissen gegevensbescherming in dienst.
arrow_forwardBIO: Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Een basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle lagen van de overheid. Het doel van dit kader is om informatieveiligheid te versterken door betere afstemming binnen ketens van overheden en andere partijen. Ook sluit het aan bij internationale regelgeving en standaarden.
arrow_forwardWEB: Wet Educatie en Beroepsonderwijs. In de WEB staan regelingen beschreven voor volwasseneneducatie waar het Rijk geld aan gemeente beschikbaar voor stelt. Onderdeel van de volwasseneneducatie is het investeren in digitale vaardigheden.
arrow_forwardEuropese Verordening voor Kunstmatige Intelligentie (AI) (concept). Toekomstig regelgevend kader voor de inzet van AI in de EU. De verordening moet versnippering in de markt tegengaan, het vertrouwen in het gebruik van AI bevorderen en tegelijkertijd de risico's die hiermee gepaard gaan minimaliseren. Het voorstel moet nog geratificeerd worden door het Europees Parlement en de Raad.
arrow_forwardDigital Services Act/Digital Markets Act. Dit zijn nieuwe gemeenschappelijke Europese verplichtingen die gaan gelden voor grote online platforms. Oneerlijke concurrentie op de digitale dienstenmarkt wordt hiermee bestreden. Ook moet dit zorgen voor een verbetering van de mechanismen die illegale inhoud dienen te verwijderen en gebruikers moeten beschermen.
Mate van invloed van gemeente
De gemeente heeft mogelijkheden om de uitkomsten op de vraag te sturen, maar externe factoren en partijen bepalen grotendeels de uitkomst.
Externe factoren die invloed begrenzen
arrow_forwardPrivate (internet)bedrijven bepalen grotendeels hun eigen (gebruiks)regels op hun platforms, waardoor de gemeente een beperkte rol heeft in het reguleren van informatieopslag en privacy bescherming.
arrow_forwardWeinig wettelijke grondslag voor overheid in digitale domein. De Wet digitale overheid (Wdo) is momenteel in voorbereiding. Hierin worden algemene principes geregeld over verantwoordelijkheden en procedures. Belangrijke waarden en zekerheden als gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en digitale inclusie worden hierin geregeld.
arrow_forwardDe digitale markt is een wereldmarkt, waardoor onder nadere ontwikkelingen in de EU grote invloed hebben op beleidsontwikkeling.
Schaarstes die keuzes beïnvloeden
Keuzes op dit vraagstuk moeten in samenhang met keuzes op andere vraagstukken passen binnen de beperkingen van de beschikbare:
Belanghebbenden en belangen
arrow_forwardBurgerswillen digitaal mee kunnen doen en weerbaar zijn in het digitale domein.arrow_forwardOndernemerswillen een digitaal veilige onderneming.arrow_forwardTechbedrijvenwillen aan zoveel mogelijk mensen hun diensten leveren.