Werk & economie
Op deze pagina
De Amsterdams economie kent een aantal uitdagingen op korte termijn.
Ook op de lange termijn zijn er een aantal uitdagingen voor verdere economische groei:
Strategische vragen
Economisch herstel in 2021 en 2022
Ondanks blijvende maatregelen die een effect hebben op de economie wordt voor 2022 een krachtig herstel verwacht.
Sectorstructuur
Kenmerkende sectoren voor de Amsterdamse economie zijn de specialistisch zakelijke, financiële en ICT-dienstverlening. Deze sectoren genereren veel toegevoegde waarde en profiteren van de grootstedelijke voordelen in Amsterdam met de ruimtelijke concentratie van bedrijven, consumenten en gekwalificeerd personeel.
Meer coronasteun dan landelijk
Amsterdamse bedrijven hebben een groter aandeel coronasteun ontvangen dan in de rest van Nederland (meer dan 40 procent). De mate van gebruik van steunmaatregelen valt samen met het beeld dat ondanks de sterke economische krimp het aantal banen en vestigingen niet sterk is gedaald. Het hoge gebruik toont tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de sectorale verdeling én het aanpassingsvermogen.
Werken in Amsterdam
Er zijn 469.000 werkzame Amsterdammers van wie ruim de helft (55 procent) een vast contract heeft. De andere helft, werkzaam als zzp’er (21 procent) of met een vorm van een tijdelijk contract (ook 21 procent) is het meest kwetsbaar voor veranderingen en inkomensonzekerheid.
Krapte op de arbeidsmarkt
Al voor de coronacrisis waren er personeelstekorten met verschillende oorzaken van structurele aard. De huidige economisch heropleving leidt tot nog meer vraag naar arbeidskrachten dan dat er beschikbaar zijn. Dit versterkt de landelijke en regionale tekorten. Op de lange termijn creëert dit maatschappelijke effecten. Directe effecten daarvan zijn bijvoorbeeld onvoldoende zorgpersoneel of (indirect) een verminderde economische groei.
- De stijgende vraag naar werknemers heeft een gunstig effect op de werkloosheid:
- De werkloosheid is sinds begin 2021 met 25 procent gedaald tot 4,9 procent (Q2 2021, 24.000 Amsterdammers).
- Het aantal WW-uitkeringen is in deze periode met 33 procent gedaald.
- Werknemers uit sectoren met overschotten en mensen die nu een uitkering ontvangen, kunnen vaak niet (direct) starten in banen met tekorten zoals ICT personeel, installateurs, zorgpersoneel en leerkrachten. Hiervoor is veelal aanvullend onderwijs nodig.
- De krapte is het grootst in de ICT-sector (hbo en wo) en technische beroepen (deels mbo, ook hbo en wo). Maar ook in de zorg en logistiek zijn tekorten. Naar verwachting nemen de tekorten de komende jaren toe.
- De krapte in technische beroepen en bouw beïnvloedt de mogelijkheden om te verduurzamen en op de woningmarkt.
Digitale infrastructuur
De relatief goed ontwikkelde IT-infrastructuur van Amsterdamse bedrijven en bewoners heeft eraan bijgedragen dat grote groepen de overstap naar thuiswerken relatief eenvoudig konden maken.
Afstand tot de arbeidsmarkt
Amsterdam kent bijna 500.000 werkzame Amsterdammers en 23.500 werkloze Amsterdammers (die actief zoeken naar werk en beschikbaar zijn). Er zijn ruim 170.000 Amsterdammers in de leeftijd van 15 t/m 74 jaar die niet werken en ook niet onder de werkloze beroepsbevolking vallen. De mate waarin zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (of helemaal niet willen of kunnen werken) verschilt. Een groot deel van deze groep is 55 jaar of ouder en deels al gepensioneerd of jonger dan 25 en schoolgaand. Dit komt neer op 25 procent van alle 15 t/m 74 jarigen.