Keuze C

Focus op ondersteuning Amsterdamse minima in onzekere financiële situaties

Financiële impact belangrijkste maatregelen

Toelichting op financiële impact van maatregelen

Minder verschillende armoederegelingen
Een exacte financiële onderbouwing hiervan is lastig te geven. Veel is al gedigitaliseerd, maar vereenvoudiging van regelingen kan wel tot enige besparing leiden. Kanttekening daarbij is dat door de inkomenstoets die moet worden gedaan altijd sprake is van een bepaalde mate van complexiteit. Daarnaast is de verwachting dat het bereik van een aantal regelingen zal toenemen door meer overzicht/eenvoud en aanbod dat voor deel van de doelgroep aantrekkelijker is (zelf te besteden tegoed).
Armoederegelingen meer richten op behoefte
De kosten zijn afhankelijk van de vormgeving. Er is meer inzet van personele capaciteit nodig (voor het beoordelen wat nodig is), waarbij volledig overgaan op maatwerk in het individuele geval de meest kostbare invulling is. Huidige inzet is om de uitvoeringskosten zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk van het budget aan de regelingen zelf ten goede te laten komen. Voor de regelingen op zich kan het tot meer uitgaven leiden (meer op maat is vaak ook echt meer in de zin van een hoger bedrag), maar budgettair neutraal zou ook uitgangspunt kunnen zijn, als de politieke keuze wordt gemaakt om de middelen anders te verdelen en een deel van de doelgroep minder krijgt dan in de huidige situatie.
Bijverdienpremie structureel maken
De kosten van de huidige bijverdienregeling zijn geraamd op € 4,2 miljoen per jaar.
Woningdelen mogelijk maken
Dit vraag om maatwerk en daarmee om extra inzet van personele capaciteit en afhankelijk van de gekozen oplossingsrichtingen kan het ook extra uitkeringskosten (bijstand) betekenen.
Menu