Kansenongelijkheid

Hoe wil de gemeente een rol spelen bij het tegengaan van kansenongelijkheid tussen Amsterdammers?

Ongelijkheid gaat over, een door het systeem, omgeving of instituties gevormd verschil in mogelijkheden om volwaardig - volgens de capaciteiten die men heeft - te participeren in de samenleving, en tot het gebruiken van voorzieningen die participatie kunnen bevorderen. Ongelijkheid in bijvoorbeeld bestaanszekerheid, woonsituatie of gezondheid (ongelijke uitkomsten) kan van invloed zijn op de mogelijkheden van individuen om doelen te realiseren (ongelijke kansen). Sociale en economische verschillen en migratieachtergrond zijn hier nog te vaak van invloed op. Ongelijkheid is ongelijk verdeeld over de stad en in het bijzonder zichtbaar in Zuidoost, Nieuw-West en Noord. Voor het aanpakken van ongelijkheid is een domeinoverstijgende aanpak nodig en is inzet vanuit het Rijk cruciaal.

Situatie & realisatie huidig beleid
Het bestrijden van kansenongelijkeid is een complex en fundamenteel vraagstuk. Het vraagt langdurige structurele inzet van iedereen. Het Rijk, de gemeente, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven. De laatste raadsbrief en infographic schetsen een goed beeld. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van de buurtteams, de Brede Brugklasbonus en Familiescholen, de aanpak vroegsignalering en Gezonde en Kansrijke Start. Nog te vaak bepalen economische en sociale verschillen de mogelijkheden die Amsterdammers hebben zich te ontwikkelen. Het duurt vermoedelijk nog jaren voordat kansen overal gelijk zijn en mensen geen drempels meer ondervinden vanwege hun achtergrond.
Beleid op dit vraagstuk hangt samen met beleid op:
question_answerToegang tot wonen
question_answerAfstand tot arbeidsmarkt
question_answerBestaanszekerheid
question_answerOnderwijs
question_answerGezondheid
question_answerZuidoost, Nieuw-West en Noord
question_answerWmo en Jeugdzorg
question_answerDiscriminatie en integratie
question_answerToegankelijke dienstverlening

Vergelijk keuzes

Klik op de keuzes om deze naast elkaar te vergelijken

Filters

notificationsDe impact op de gemeentefinanciën is niet gekwantificeerd. Er is een kwalitatieve toelichting beschikbaar door hierboven op "Bekijk financiële informatie per maatregel" te klikken.

Menu