Beleidsruimte & afhankelijkheden andere overheden
arrow_forwardDe huidige inrichting van de arbeidsmarkt en het tempo waarin Het Rijk de voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt zal realiseren. Onder andere de uitwerking Commissie Regulering van Werk ("commissie Borstlap").
arrow_forwardDe financiering van om- en bijscholen is gedeeltelijk afhankelijk van de (rijks)middelen voor opleiding en toeleiding naar werk. Effectieve toepassing van deze financiering is afhankelijk van de ontschotting hiervan.
arrow_forwardBepaalde randvoorwaarden zijn afhankelijk van inzet Rijk (woningen, salarissen onderwijs/zorg/hulpdiensten).
arrow_forwardMiddelen en instrumenten welke deels ook bij sociale partners liggen waarmee de gemeente samen moet werken.
Mate van invloed van gemeente
De gemeente heeft mogelijkheden om de uitkomsten op de vraag te sturen, maar externe factoren en partijen bepalen grotendeels de uitkomst.
Externe factoren die invloed begrenzen
arrow_forwardGemeente kan alleen werk creëeren binnen de eigen organisatie. Werk moet dus vooral van werkgevers komen.
arrow_forwardGemeente heeft geen eigen opleidingsaanbod om (potentieel) werkzoekenden om of bij te scholen. Hierdoor is de gemeente afhankelijk van andere opleidingsaanbieders.
arrow_forwardGemeente heeft geen zicht op of relatie tot de werkende Amsterdammers. Bijvoorbeeld werkenden verleiden om naar een andere (tekort)sector over te stappen, is beperkt mogelijk.
arrow_forwardDemografische ontwikkelingen: vergrijzing en ontgroening van potentiële beroepsbevolking en toename beroepsbevolking door migratie.
arrow_forwardDe arbeidsmarkt kent geen stads- of regiogrenzen, ook niet voor de werkgevers met wie de gemeente samenwerk. Dit vraagt daarom samenwerking en investeringen met andere gemeentes en regionale organisaties en beperkt zich daarmee niet enkel tot Amsterdammers.
Schaarstes die keuzes beïnvloeden
Keuzes op dit vraagstuk moeten in samenhang met keuzes op andere vraagstukken passen binnen de beperkingen van de beschikbare:
Belanghebbenden en belangen
arrow_forwardWerkgevers (incl. belangenorganisaties van werkgevers en branches)willen voldoende aanbod en goed gekwalificeerd personeel.arrow_forwardStudenten en werkzoekendenwillen duurzaam werk, zodat ze een stabiel inkomen hebben en zich kunnen ontwikkelen.arrow_forwardOnderwijs en kennisinstellingen (publiek)willen vorm geven aan hun maatschappelijke opdracht: een leven lang ontwikkelen.arrow_forwardOpleiders (privaat)willen kandidaten die ze kunnen opleiden omdat dit hun primaire bedrijfsmodel is.arrow_forwardGemeentewil een gezonde beroepsbevolking voor een sterke economie én om stedelijke ambities zoals kansengelijkheid, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid te kunnen realiseren.