Beleidsruimte & afhankelijkheden andere overheden
arrow_forwardInternationale, Europese en nationale afspraken en regelgeving scheppen kaders voor de reductiedoelstellingen voor CO2-uitstoot en gebruik van fossiele brandstoffen. De doelstelling van de Europese Commissie is 55 procent reductie in 2030[1]. In het nieuwe landelijke coalitieakkoord is de ambitie opgenomen om in 2030 de CO2-uitstoot met minimaal 55 procent en indien mogelijk 60 procent te reduceren.
arrow_forwardHet instrumentarium van de rijksoverheid is van grote invloed op de snelheid van de energietransitie. Bijvoorbeeld met belastingen. De gemeente kan bijvoorbeeld nog geen einddatum stellen voor het gebruik van gas en is afhankelijk van harmonisering milieuzones. Rijkssubsidies zijn noodzakelijk voor CO2-afvang en grootschalige zon, wind en warmteprojecten in Amsterdam.
arrow_forwardBij nieuwbouw kan worden gestuurd op aardgasvrij en duurzaamheid. Bij bestaande bouw is het instrumentarium nu nog beperkt en zullen eigenaren moeten worden gefaciliteerd. De wet- en regelgeving is in beweging en faciliteert in toenemende mate een regiefunctie door de gemeente. Het wetsvoorstel "Collectieve warmtesystemen" en het wetsvoorstel "Gemeentelijke instrumenten warmtetransitie" bieden gemeenten ruimte om bestaande woningen van het gas te krijgen. Ook de nieuwe omgevingswet biedt diverse mogelijkheden om duurzaamheid te verankeren, zoals het opstellen van een omgevingsplan met duurzame normen.
arrow_forwardDe gemeente is afhankelijk van rijksbeleid en rijksbijdragen voor een eerlijke energietransitie. Denk hierbij aan een bijdrage voor het wegnemen van de onrendabele top voor aardgasvrije woningen. Het vervallen van de verhuurdersheffing is van invloed op de investeringen die corporaties in duurzaamheid kunnen doen.
arrow_forwardOm een uitstootvrije zones in te kunnen voeren wordt in 2022 de harmonisatieregelgeving milieuzones geëvalueerd door de rijksoverheid. De landelijke besluitvorming is bepalend voor de haalbaarheid van Amsterdamse doelstellingen voor uitstootvrije mobiliteit.
Mate van invloed van gemeente
De gemeente heeft mogelijkheden om de uitkomsten te beinvloeden, maar externe factoren en partijen hebben grotere invloed.
Externe factoren die invloed begrenzen
arrow_forwardDe elektriciteits-, gas-, warmte- en CO2-prijs zijn van invloed op de snelheid van de transitie. En hogere gasprijs ten opzichte van de elektriciteit leidt tot snellere verduurzaming. De koppeling van de warmteprijs aan de hoge gasprijs verlaagt het draagvlak voor warmtenetten.
arrow_forwardEr is niet voldoende technisch geschoold personeel om energietransitie vorm te geven. Met het "Duurzaam herstelplan" is een start gemaakt met de training en omscholing van werkzoekenden en het creëren van duurzame banen in de zogenaamde banenmotoren.
arrow_forwardTechnologische ontwikkelingen en prijsontwikkelingen voor het opwekken van energie en voor bijvoorbeeld elektrische auto's. Verdere ontwikkeling en prijsverlaging kan bijdragen aan massa-adoptie.
arrow_forwardVoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is randvoorwaardelijk voor elektrificatie van bedrijven, woningen en voertuigen en dus energietransitie. Lokale opwekking van duurzame elektriciteit kan goed worden ingepast in het Amsterdamse stroomnet.
arrow_forwardNieuwe infrastructuur voor bijvoorbeeld warmte moet worden ingepast in de bestaande stad. Dit vraagt zorgvuldige planning en fasering van werkzaamheden en keuzes indien nodig. De stad moet te allen tijde bereikbaar blijven.
Schaarstes die keuzes beïnvloeden
Keuzes op dit vraagstuk moeten in samenhang met keuzes op andere vraagstukken passen binnen de beperkingen van de beschikbare:
Belanghebbenden en belangen
arrow_forwardBewoners Amsterdamwillen betaalbare en schone energie, redelijke woonlasten, geen/beperkte overlast en een toekomstbestendige stad. Verduurzaming is een complex thema. Niet alle bewoners hebben voldoende informatie om afwegingen omtrent duurzaamheid te maken. arrow_forwardBedrijven Amsterdamwillen betaalbare en schone energie, een goede concurrentiepositie, voldoende personeel, duidelijk beleid en zekerheid voor de toekomst. Bedrijven zijn volgens het activiteitenbesluit milieubeheer verplicht duurzaamheidsmaatregelen die zich binnen 5 jaar terugbetalen door te voeren. arrow_forwardGebouweigenaren (ook corporaties)moeten gaan investeren in maatregelen voor energiebesparing en de warmtetransitie om doelstellingen te kunnen halen. De gemeente kan maatregelen in bestaande bouw niet afdwingen. Alleen voor kantoren geldt een verplichting tot verduurzaming. arrow_forwardWarmtebedrijven leveren warmte om de gebouwen in de stad te voorzien van warmte. De vraag naar warmte neemt en het warmtenet moet worden verduurzaamd. Nieuwe duurzame bronnen moeten beschikbaar komen en worden ontwikkeld. arrow_forwardNetbeheerdershebben de wettelijke taak het gas- en elektriciteitsnet aan te leggen en te onderhouden. De energietransitie is van invloed op het gebruik van de netten en vraagt extra investeringen in het elektriciteitsnet.