Keuze A

Sobere invulling Participatiewet en armoedebeleid

Financiële impact belangrijkste maatregelen

Toelichting op financiële impact van maatregelen

Verlaging inkomensnorm
Voor maatregel 1 t/m 4 geldt dat dit ongeveer overeenkomt met afschalen naar het niveau van voor 2014, wat een bruto besparing van circa 20 miljoen betekent. Netto is het minder, vanaf 2023 is al een besparing van 7,1 miljoen in geboekt (op het armoedebudget) in het kader van Samen Sterker uit de crisis. Ook is de situatie sinds 2014 veranderd, de gemeente heeft er bijv. taken bij gekregen (zoals recent vroegsignalering) waarvoor niet altijd (voldoende) middelen beschikbaar zijn gesteld. Ook kunnen deze besparingen mogelijk (op termijn) kunnen leiden tot meer beroep op bijzondere bijstand en tot hogere kosten elders in het sociaal domein (met name zorg).
Meer controle en handhaven
Voor maatregel 1 t/m 4 geldt dat dit ongeveer overeenkomt met afschalen naar het niveau van voor 2014, wat een bruto besparing van ongeveer € 20 miljoen betekent. Netto is het minder, vanaf 2023 is al een besparing van € 7,1 miljoen in geboekt (op het armoedebudget) in het kader van Samen Sterker uit de crisis. Ook is de situatie sinds 2014 veranderd, de gemeente heeft er bijvoorbeeld taken bij gekregen (zoals recent vroegsignalering) waarvoor niet altijd (voldoende) middelen beschikbaar zijn gesteld. Ook kunnen deze besparingen mogelijk (op termijn) kunnen leiden tot meer beroep op bijzondere bijstand en tot hogere kosten elders in het sociaal domein (met name zorg).
Dienstverlening afschalen in stadsdelen
Voor maatregel 1 t/m 4 geldt dat dit ongeveer overeenkomt met afschalen naar het niveau van voor 2014, wat een bruto besparing van ongeveer € 20 miljoen betekent. Netto is het minder, vanaf 2023 is al een besparing van € 7,1 miljoen in geboekt (op het armoedebudget) in het kader van Samen Sterker uit de crisis. Ook is de situatie sinds 2014 veranderd, de gemeente heeft er bijv. taken bij gekregen (zoals recent vroegsignalering) waarvoor niet altijd (voldoende) middelen beschikbaar zijn gesteld. Ook kunnen deze besparingen mogelijk (op termijn) kunnen leiden tot meer beroep op bijzondere bijstand en tot hogere kosten elders in het sociaal domein (met name zorg).
Aantal minimaregelingen afschalen
Voor maatregel 1 t/m 4 geldt dat dit ongeveer overeenkomt met afschalen naar het niveau van voor 2014, wat een bruto besparing van ongeveer € 20 miljoen betekent. Netto is het minder, vanaf 2023 is al een besparing van 7,1 miljoen in geboekt (op het armoedebudget) in het kader van Samen Sterker uit de crisis. Ook is de situatie sinds 2014 veranderd, de gemeente heeft er bijvoorbeeld taken bij gekregen (zoals recent vroegsignalering) waarvoor niet altijd (voldoende) middelen beschikbaar zijn gesteld. Ook kunnen deze besparingen mogelijk (op termijn) kunnen leiden tot meer beroep op bijzondere bijstand en tot hogere kosten elders in het sociaal domein (met name zorg).
Menu