Keuze B

Werkgevers investeren in de (toekomstige) beroepsbevolking

Financiële impact belangrijkste maatregelen

notificationsGeen kwantitatieve inschatting, voor drijvers en kengetallen zie "Toelichting"

Toelichting op financiële impact van maatregelen

Banenplan of andere samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid faciliteren.
• We investeren in een betere aansluiting tussen onderwijs-arbeidsmarkt. Dit doen we in de vorm van actieprogramma’s en met subsidies aan veelal consortia van bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het uitvoeren van een actieprogramma kost omstreeks EUR 1 mln per jaar. Zonder deze middelen valt de investeringskracht en het partnership vanuit de gemeente weg en daarmee de aanjagende en activerende rol van de gemeente.
• Indicatie kosten gemeentelijke inzet bij opzetten en verduurzamen van publiek-private samenwerkingen (PPSen), op basis van kosten bestaande PPSen: gemiddelde EUR 150.000
• De MBO-Agenda is een vliegwiel voor groot aantal samenwerkingsinitiatieven en onderwijsinnovaties. In de periode 2019-2023 is via de MBO-Agenda in totaal EUR 16,4 mln geïnvesteerd, daarvan is EUR 9 mln ingezet voor de subsidies van de projectplannen onderwijsinnovatie.
• In de periode 2019-2022 is in totaal EUR 5,4 mln ingezet op sector- en gebiedsgerichte banenplannen.
Werkgevers stimuleren tot goed werkgeverschap en strategisch personeelsbeleid
• Dit doen we in de vorm van actieprogramma’s en met subsidies aan veelal consortia van bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het uitvoeren van een actieprogramma kost omstreeks EUR 1 mln per jaar. Zonder deze middelen valt de investeringskracht en het partnership vanuit de gemeente weg en daarmee de aanjagende en activerende rol van de gemeente.
• Huidige Regionale Werkcentrum beschikt over een budget van circa EUR 1 mln vanuit de Gemeente. Daarnaast wordt vanuit het Rijk tot eind 2022 middelen beschikbaar gesteld voor ondersteuning van mensen die zonder werk (dreigen te) komen als gevolg van de coronacrisis
Investeringen gemeente koppelen aan afspraken met opdrachtnemers/werkgevers
• Vraagt geen directe middelen maar afspraken met externe partners en leveranciers
Gemeente als werkgever neemt voorbeeldrol
• Vraagt geen directe middelen.
Menu