Keuze A

Focus op toeleiding naar passend werk voor bijstandsgerechtigden

Financiële impact belangrijkste maatregelen

Toelichting op financiële impact van maatregelen

Intensieve, multidisciplinaire ondersteuning
• Budgettaire omvang afhankelijk van de inzet van het aantal klantmanagers en de “caseload”. • In de periode 2022 t/m 2025 worden nog in totaal EUR 7 mln aan nog/reeds te realiseren besparingen met effect op de dienstverlening door klantmanagers en ondersteuning van klantmanagement verwerkt. In aanvulling daarop vindt er op dit moment een verdeling plaats van de bezuinigingen vanuit programma hervormen en besparen. Hiervan zal nog een PM miljoen bezuiniging op de dienstverlening landen. Tenslotte lopen er meerjarige programma’s met effect op de dienstverlening in 2022 e.v. Denk aan Meer kans op werk, meer kans op werk jongeren, banenplannen en Veerkracht.
• Voor positieve impact op uitstroom dienen ook aanvullende middelen/instrumenten beschikbaar te zijn.
Versterken van Sociaal Werk
• Met ingang van 2022 worden de middelen voor de loonkostensubsidies vanuit het Rijk toebedeeld op basis van van de werkelijk gerealiseerde kosten. Aangezien dit berekend wordt over het voorgaande jaar loopt de financiering van deze subsidies altijd een jaar achter op eventuele groei van het bestand. Het eenmalige negatieve effect van deze systeemwijziging is volledig gecompenseerd door de positieve ontwikkeling van het bijstandsbestand.
• Als basis voor de inzet van loonkostensubsidies dient de loonwaarde meting en daarmee de inzet van loonwaarde deskundigen. Additionele inzet van de loonkostensubsidie vergt extra inzet loonwaarde deskundigen. Indien Amsterdam haar groeidoelstelling op deze groep wil realiseren zal dit groeiende structurele lasten met zich mee brengen (begeleidingskosten).
• Voor positieve impact op uitstroom dienen ook aanvullende middelen/instrumenten beschikbaar te zijn.
Uitbreiden gesubsidieerd werk.
• In het herstelpakket is een besparing van EUR 8 mln op de werkbrigade verwerkt. Het effect hiervan wordt in de periode 2023 en 2024 van kracht.
• Budgettaire omvang afhankelijk van doelgroep, soort werk en ondersteuning. Gekozen doelgroep en gekozen soort werk heeft impact op mate waarin kosten gedeeld kunnen worden met markt/derde partijen (bijv. werkgevers).
• Voor positieve impact op uitstroom dienen ook aanvullende middelen/instrumenten (bijv. jobcoaching) beschikbaar te zijn.
Structureel maken van de bijverdienpremie.
• In het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' is eveneens aangekondigd de bijverdiengrenzen in de Participatiewet te verruimen. Mogelijk dat dit impact heeft op de budgettaire omvang van deze maatregel. Vormgeving van de regeling vanuit het Rijk is echter nog niet bekend.
• Voor positieve impact op uitstroom dienen ook aanvullende middelen/instrumenten beschikbaar te zijn.
Menu